Youtube - a testületi ülések új típusú nyilvánossága

2021.04.16 23:43

A korábbi évtizedekben megszokottá vált - a jogszabályok is így szabályozták - hogy a képviselő-testületi üléseket nyilvánosan kell tartani. Ennek ellenére a felgyorsult világunkban kevés városlakó az, akinek ideje lenne személyesen részt venni egy-egy testületi ülésen. Ezt orvoslandó a lakosság többségében utólagosan írott beszámolókból, újságból értesül a döntésekről. Néhány éve már helyi/térségi médiaszolgáltatók interjúkat és videóbeszámolókat készítenek profi kamerákkal, személyzettel - akár stúdióban is.

Ezek korábban a helyi TV adásaiban voltak láthatók, manapság már előfordulnak a facebookon megosztva vagy a helyi médiaszolgáltató youtube csatornáján. A videófelvételeket a www.onkormanyzati.tv portál is gyűjti egyedileg szerződve az önkormányzatokkal.

Jól látható, hogy nincs kialakult rendszer országosan, mert ahány település, annyi megoldás. Vajon a youtube-ot miért nem használják a települések? Könnyen és ingyenesen hozzáférhető, már egy félprofi kamerával és mikrofonnal is értékelhető minőségű felvételt készíthetünk házon belül, sőt egy meghatározott feliratkozószám felett akár élő közvetítést is adhatunk.

Fontos, hogy a lakosok fel tudnak iratkozni az önkormányzati csatornára, így az új videók feltöltéséről emailben vagy a telefonos alkalmazás segítségével értesítést is kaphatnak. A videókat könnyű továbbosztani, interakcióra is van lehetőség egy-egy videó alatt.

A testületi ülések mellett természetesen bármilyen videós tartalom feltölthető a csatornára a városi imázsvideóktól, hosszabb eseménybeszámolókon át, akár polgármesteri beszámolókig. Az egy témakörbe tartozó videók lejátszási listákba rendezhetők, ezáltal nem kell keresgélni az érdeklődőknek, ha kimondottan csak a testületi üléseket szeretnék sorban megnézni. A lejátszási lista lényegében szűrőként funkcionálhat így.

A Youtube lehetőségei határtalanok, kiváló a videós anyagok publikálására. Tekintettel arra, hogy a Facebookhoz hasonlóan a Youtube az egyik leginkább meghatározó technológiai vállalat tulajdona (Google - Alphabet), még hosszú éveken át biztonságban tudhatjuk a város tartalmait, amelyeket nagyon könnyen kommunikálhatunk a lakosok felé.