Vége az önkormányzatiságnak?

2020.04.18 23:47
Kormány a koronavírusjárvány miatt bevezetett veszélyhelyzetre hivatkozva forgalomképtelen vagyonba tartozó (más szóval: nem eladható) területeket vehet el az önkormányzatoktól és adhatja a megyei önkormányzatoknak. Ezzel együtt a Kormány rendeletével ún. különleges gazdasági övezeteket jelölhet ki, ahol a megyei önkormányzat határozhatja meg az építési-, településképi követelményektől kezdve a környezetvédelmi szabályokon át a helyi adókat is. 

Az önkormányzatok fentiek értelmében elvesztették szuverenitásukat. Gazdasági terveiket, településfejlesztési elképzeléseiket sutba dobhatják, hiszen a Kormány bármikor dönthet úgy, hogy a közigazgatási területükről kiemel egy - minden bizonnyal - jól jövedelmező gazdasági területet és a jogokat átadja a megyei önkormányzatnak. A lényegében elcsatolt gazdasági területekről elmaradó iparűzési adóbevételek súlyos hatással lesznek a költségvetésekre. 

Ilyen jogfosztást az önkormányzatiság fennállása óta nem láttunk. A gépjárműadó után már az iparűzési adó becsatornázására is megtalálta a Kormány a lehetőséget. Göd (Samsung gyár) már az elszenvedők között, vajon ki lesz a következő? Debrecen (BMW), Kecskemét (Mercedes), Győr (Audi)?

Az önkormányzatok felett fekete fellegek gyülekeznek, ugyanis az utóbbi évtized eddigi döntései egy irányba mutatnak. Kérdés, hogy mi marad a vihar után...