Települések az Instagramon

2021.04.22 15:56

A települések kommunikációjukban mindig is nagy hangsúlyt helyeztek épített- vagy természeti értékeikre. Ennek oka természetesen a büszkeségen felül az idegenforgalom megnyerése. Fontos azonban kiemelni, hogy a települések nemcsak a turistákat akarják meggyőzni arról, hogy jó dolog odalátogatni, vendégéjszakát tölteni, a helyi vállalkozásoktól fogyasztani, hanem élni, sőt vállalkozni is jó.


Ha ezt kibontjuk, akkor a településen élők tudni akarnak a legszebb helyekről, a különleges virágágyásokról, a helyi történelemről, a kulturális- és sportéletről. A lakosokban igény van arra, hogy együtt "élhessenek" a lakóhelyükkel. Ehhez kapcsolódik, hogy a legtöbb településre máshonnan költöznének is. A potenciális beköltözők pedig először az információkat, képeket online keresik, csak később autóznak körbe a településen, hogy szeretnének-e ott élni.


Vállalkozások? Nemcsak alkalmas helyszínt keresnek, hanem munkaerőt, támogató környezetet, nyitott városvezetést, jó kapcsolódási pontokat és természetesen fizetőképes keresletet, jó üzleti lehetőségeket.


Száz és száz okunk van tehát, hogy bemutassuk a településünket. A variációk, a témák száma végtelen. Hogy járul hozzá ehhez az Instagram?


Az Instagram egy képekre és rövid videókra épülő közösségi hálózat. Magyarországon több, mint kétmillió felhasználója van, tehát mindenkinek van olyan közeli ismerőse, aki használja. Tekintve, hogy képekre és videókra készült, nagyon jól használható a települések mondanivalójának kreatív átadására. Az ún. hashtagek (#) segítségével pedig könnyen el tudunk érni olyan lakókat, költözni vágyókat, vállalkozókat vagy turistákat, akik számára a település ki szeretne tűnni.


A szintén ingyenes platform és a kapcsolható képszerkesztő alkalmazások segítségével egy okostelefon is elég ahhoz, hogy profin menedzselhető legyen egy városi Instagram oldal. Egyszerűsége, gyorsasága és a kiváló elérés miatt hatalmas, kiaknázatlan potenciállal bír. A XXI. századi tájékoztatás, imázsépítés legfontosabb, mondhatni elengedhetetlen eszköze.