Koronavírus - felértékelődik a gyors tájékoztatás

2020.03.12 17:14

Az utóbbi hetekben a világ a koronavírus járvány terjedésével foglalkozik. Március 4-én a miniszterelnök bejelentette az első magyarországi igazolt fertőzötteket. A Kormány március 11-én különleges jogrendet, veszélyhelyzetet hirdetett ki.


A különleges jogrend lényegében átalakítja a normál életvitelt, ügyvitelt. Olyan korlátozások, speciális szabályok léphetnek életbe - ráadásul felkészülési idő nélkül - amelyek azonnali döntéseket és minden korábbinál pontosabb és gyorsabb tájékoztatást igényelnek.


A miniszterelnök, a Kormány, illetve több jó példával az önkormányzatok is a közösségi médiát - főleg a Facebookot, Instagramot - használják a legfontosabb információk publikálására a sajtótájékoztatók és a weboldalak mellett. Újra előkerül, ezért fontos megjegyezni ennek okát: A közösségi média arra épült, hogy az emberek közvetlen ismerőseik között rendkívül gyorsan tudjanak információkat megosztani. Ezt használják ki a hivatalos szervek is. Amennyiben a hivatalos szerv egyértelmű és könnyen értelmezhető üzenetet, bejelentést tesz közzé, azt rendkívül sokan reagálják, illetve osszák meg. Ezáltal az információ terjedése rendkívül gyors. Természetesen az ún. organikus terjedésnek is vannak határai, ezáltal a közösségi médiában indított fizetett hirdetésekkel sokszorozható az elérés.


A következő hetekben minden bizonnyal felfordul a normális élet Magyarországon is. Azon önkormányzatok részére, akik eddig nem foglalkoztak a közösségi médiával, felértékelődik a platform. A hangsúly a gyorsaságon és a széles körű elérésen lesz.


Átalakul a testületi ülések rendje is, mivel a veszélyhelyzet időtartama alatt a polgármester jogosult döntést hozni. Természetesen akár élő vagy utólag feltöltött videóban kiválóan bejelenthetők, magyarázhatók a döntések.