Kép nélkül - a podcastek világa

2021.04.25 16:14

Mi is az a podcast?

Maga a podcast szó az Ipod és a broadcast szavak összevonásából jött létre, lényegében beszélgetős műsorokat értünk alatta, amit a rádióban hallgathattunk korábban. Napjainkban olyan rendszeresen megjelenő epizódokból álló műsorokat nevezünk podcastnek, amelyek bármikor visszahallgathatók, letölthetők és fel tudunk iratkozni, hogy értesítést kapjunk az újabb és újabb tartalmakról. Érdemes elsősorban az itthon legkedveltebb podcast alkalmazások használata, ilyen a Spotify és az Apple Podcast. 


Mi köze lehet ennek az önkormányzatokhoz? A lakosok nagy része általában utazik napi 1-3 órát, hogy eljusson a munkahelyére. Ezt az időt egyre többen töltik újság/híroldal olvasásával vagy zene/podcast hallgatással. Emellett sokan hallgatnak sportolás, házimunka közben is zenét vagy podcasteket. 2019-ben tört be Magyarországra a podcast trend. Meredeken emelkedik a podcastek hallgatóinak száma, a koronavírus járvány miatt még fontosabbá válik a platform. Ez azt jelenti, hogy az önkormányzatoknak újabb kézenfekvő csatorna áll rendelkezésre információk megosztására.


Miről készíthet podcastet egy önkormányzat?

- Bizottsági- és Képviselő-testületi ülések hanganyagai teljes terjedelemben;

- beszámolók, polgármesteri interjúk;

- ügyintézési- és döntésmagyarázatok;

- eseménybeszámolók hanganyagjai;

- helyi vállalkozókkal, intézményvezetőkkel és helyi lakosokkal készült interjúk.


Igazából a határ itt is a csillagos ég. A podcast platformok a Facebookkal, Youtube-bal és Instagrammal ellentétben még nem érték el a kritikus tömeget idehaza, hatalmas fejlődés előtt állnak. Hónapról hónapra indulnak új, tematikus műsorok, éppen ma indult el Budapest főváros podcast sorozata. Példáját minden bizonnyal hamarosan újabb települések követhetik.