Home office az önkormányzatoknál

2020.04.06 20:03

A koronavírus járvány közepén vagyunk. A legtöbb cég - főleg adminisztrációs területen - kihasználja a technológia, az internet adta lehetőségeket és home office-ra állítja át működését. Ehhez rendkívül sok segédprogram létezik ma már. Sok cég már a "vihar előtt" tapasztalatot szerzett és évek óta - hetente-kéthetente egy-egy napot otthonról dolgoztatja egyes munkatársait. Ennek előnye az volt, hogy tesztelték és mérték a hatékonyságot, nem mellesleg a dolgozók is örültek a lehetőségnek.


Sajnos a közigazgatás sok területen, ezáltal ezen a területen is le van maradva. A munkavállalók jelentős része csak az alapvető számítógépes ismeretekkel rendelkezik, egy-egy új szoftver (pl. egy webkonferencia alkalmazás) bevezetése hónapokig tarthat. Emellett nincsenek meg a belső munkajogi szabályzatok, kontrollrendszer. Mondhatjuk, hogy a koronavírus negatív hatása - ami a szükséges társadalmi távolságtartás - éppen az önkormányzatok esetében nehezen alkalmazható.


A legtöbb önkormányzat nem hordozható számítógépeket használ, a rendszerek a belső szervereken futnak központilag, az irodán belüli kapcsolattartás vezetékes telefonokkal működik. Ezen technológiai feltételek hiánya rendkívül megnehezíti a home office előnyeinek kihasználását nemcsak egy világjárvány, de egy-egy áramkimaradás vagy épületfelújítás alatt is.


Akkor jelentsük ki, hogy a home office nem az önkormányzatoknak való? Dehogy! Éppen ellenkezőleg. A koronavírus járvány megmutatta Magyarországnak, hogy 2020-ban már nincs akadálya annak, hogy a munkavégzés ne az irodában történjen. Az önkormányzatok hatalmas fejlődési potenciállal állnak a home office lehetőségek kihasználásával kapcsolatban. Előnyt kovácsolhatnak egy nem várt esemény bekövetkezésekor, vonzóbbá válhat a köztisztviselői munka is és nem elhanyagolható a megspórolt közüzemi díj, mikor kevesebben vannak az irodában. Ebben az évtizedben az informatikai fejlesztések során prioritásként kell kezelni a technikai követelmények biztosítását, ki kell dolgozni és "békeidőben" is gyakorolni kell a home office alkalmazását. Fontos kihívása lesz ez a következő évek működésének...