Hogyan tegyük jobbá, színesebbé egy város facebook kommunikációját?

2021.03.25 19:19
KÉPEK
A városlakók érdeklődését sokkal jobban megfogják a képek az egyszerű szövegeknél. Érdemes sűrűn használni.  - Jó szolgálatot tesz rövid, jól olvasható információk közlésére (hulladékszállítási rend, szelektálási segédlet, ünnepi nyitvatartás, adó kötelezettséggel kapcsolatos tájékoztatók).
- Események után a legjobban a képgaléria beszámolók adják vissza a hangulatot.
- Városi környezet, épületek, attrakciók bemutatása sok interakciót vonz.
- Polgármester, jegyző vagy intézményvezetők idézettel kombinált fotói a fontos információkról, részletek szövegesen a kép mellé.

VIDEÓK
2019-től kezdve egyre jobban értékelődnek fel a videós tartalmak. A mai technikával már nincsen szükség forgatócsoportra, elegendő egy jobb okostelefon. Sőt, nincs szükség állandó, berendezett hivatali helyiségre sem. Egy nyugodt dolgozószoba vagy tárgyaló elég, sőt a szabadban vagy gépjárműben is készíthető felvétel. Videókat használhatunk az alábbiakhoz.
- Egy rövid interjú vagy beszámoló elkészítéséhez, ünnepnapi köszöntéshez, bejelentéshez, szakmai magyarázatokhoz, helyi vállalkozások bemutatásához. Optimális hosszúság témától függően 3-5 perc.
- Rövid kivágatok egy bizottsági/testületi ülésből vagy hosszabb interjúból. Optimálos hosszúság 1-5 perc.
- ÉLŐ VIDEÓK sürgős bejelentkezésekhez, interaktív beszámolókhoz és Q&A (kérdés-válasz) videókhoz. Optimálos hossz 5-60 perc.
- Esemény beszámolók, gyermekprogram- / sport- / koncertfelvételek. Optimális hossz 5-60 perc.

ESEMÉNYEK
A facebook felületet biztosít események szervezésére.
- A felület alkalmas bizottsági/testületi ülések kezelésére. Előzetes beszélgetésre a döntéselőkészítés jegyében, az esemény után a döntések megosztására, videóbeszámoló hozzáadására. Az események azok megtartása után is visszakereshetők maradnak.
- Városi-, gyermek-, sport- és kulturális rendezvények szervezése és előzetes látogató szám becslés is lehetséges. Részletkérdések megválaszolása, utólag képgalériák és beszámolók feltöltése az esemény felületén keresztül is lehetséges.

ÁLLÁSAJÁNLATOK
Az önkormányzatok esetében általában előny, ha helyi munkavállalókat találnak. Ehhez a hivatalos felületen kívül kiváló lehetőség a beépített állásajánlat megosztás lehetősége. Mint minden más opció esetében is - maga az állásajánlat, a beállított szűrési feltételekkel, a település adott lakosságának hirdethető.

EGYÜTTMŰKÖDÉSEK
Az önkormányzatok érdekeltek abban, hogy a helyi civil közösségek, a vállalkozások, turisztikai-vendéglátó szervezetek, egyéb közigazgatási és közfeladatellátó szervezetek hatékonyan érjék el a lakosságot. Nem spam mennyiségben, de rendszeres megosztásokkal az önkormányzati facebook oldal segítheti az információ terjedését, a vállalkozások és a turizmus marketing célú kommunikációját.

Ezer és ezer lehetőség, hogy a városi közösség információhoz jusson. Ezer és ezer ok, amiért egy önkormányzatnak megéri a facebook oldalát jól menedzselni...