Facebook és Instagram Stories

2021.04.26 17:13

Vannak olyan tájékoztatások, események, hírek, amelyekre jobban fel kell hívni a figyelmet. Kutatások bizonyítják, hogy az interneten kb. 7 alkalommal kell látnunk egy információt, hogy az rögzüljön. Miért segít ebben a Stories funkció?


A Stories funkció a Facebook-on és Instagramon a leginkább elterjedt. Létezik már Youtube-on, Snapchaten, de a legtöbben előbbi kettő esetben használjuk. A Stories felületre megosztott információk különlegessége, hogy csak 24 órán át érhetők el, utána törlődnek. Ez a funkció nagy lehetőséget ad arra, hogy anélkül, hogy az ún. Feed-et pakolnánk tele, ráerősítsünk fontosnak vélt információkra. Lássuk ezeket részletesebben.


ESEMÉNYEK

Manapság egy-egy koncert, fesztivál vagy városi megemlékezés meghívója felkerül a város honlapjára, facebook oldalára, utána a többi információ miatt eltűnik, háttérbe szorul - hacsak nem osztjuk meg újra. A Stories funkció használatával a konkrét időponthoz közeledve csak a kreativitás szab határt az újra és újra kommunikálásnak. 


SÜRGŐS TÁJÉKOZTATÁSOK

Ebben az esetben a hangsúly azon van, hogy minél több lakost elérjen egy üzenet. Nem mindenkinek van ideje és lehetősége találkozni egy Feed bejegyzéssel, viszont a Facebook és az Instagram is kiemelt helyre teszi a sztorikat. Aki csak végigpöccinti az általa követett emberek és oldalak sztorijait, könnyen találkozhat így is a fontos közleménnyel. Aki pedig látta az eredeti hírt a Feed-ben, annak ráerősít egy újabb találkozás.


HÍREK

Egy település hétköznapjai során folyamatosan történik valami, nincs olyan nap, hogy nem. Lehet baleset, közmű probléma, megváltozott háziorvosi rendelési idő, beruházás, felújítás, dugó és napestig folytatható a sor, ami a település lakóit érintheti. A temérdek információ, ami a polgármester vagy a jegyző számára egyértelmű, az egy mobiltelefonnal azonnal megosztható és magyarázható a lakók számára is. A Stories funkcióban nem a minőség a legfontosabb, hanem az információtartalom. Egy-egy különleges hírhez elegendő egy fotó és pár szó a képre.


A Stories egy újabb lehetőség, hogy a lakosság kommunikálni tudjon velünk, ugyanis a sztorikra válaszul reagálhatnak vagy üzeneteket tudnak küldeni, ha kérdésük volna. 


Természetesen a határ a csillagos ég, ugyanis vélemény nyilvánítást kérhetünk, kérdést is feltehetünk a követőknek. Érdemes a városvezetőknek vagy a kommunikációs alkalmazottaknak kísérletezni, nincs veszteni való a kommunikáció színesítésében, mert 24 óra múlva eltűnik az információ. Az önkormányzati kommuniációban pedig a legfontosabb, hogy támogassa a lakók identitás érzését és örömmel nézzék meg posztjainkat, sztorijainkat. Ahogyan egyre tájékozottabbá válnak, látják majd, hogy a település értük van, otthon lehetnek benne és jobban elismerik majd a Képviselő-testület, a polgármester, a jegyző vagy bármelyik hivatali dolgozó munkáját.