Facebook csoportok az önkormányzati kommunikációban

2021.04.01 18:27

A települések lakói általában 20-40%-os arányban vannak jelen olyan Facebook csoportokban, amelyek a lakóhelyükkel kapcsolatos tájékoztatásokat, beszélgetéseket tartalmazza. Ez azt jelenti, hogy ezen csoportokon keresztül a településen a családok legalább egy tagja elérhető, más szóval szinte minden lakosnak van olyan közeli ismerőse, aki tagja ilyen csoportoknak.


Ezek a csoportok többségben magánkezdeményezésre jöttek létre, településnagyságtól függően akár több is. A napi kommunikáció a hivatalos tájékoztatások megosztásán túl teret biztosít rendkívüli eseményekre való felhívásokra, események szervezésére, politikai beszélgetésekre, visszaemlékezésekre és településfejlesztési lehetőségek megvitatására. Ezen csoportok különlegessége, hogy az önkormányzatok általában nem használják őket, nem vesznek részt a szerkesztésben, a lakosok nem számíthatnak hivatalos válaszokra.


Ha egy önkormányzat belevágna a facebook csoportok adta lehetőségek kihasználásába, akkor mi lehet a jó út?


Saját csoport létrehozás vagy már meglévő magán csoport használata?


A facebook lehetőséget ad az oldalaknak, hogy saját csoportokat hozzanak létre. Ez azon önkormányzatok esetében javasolható, ahol még nincs a népesség legalább 10%-át magába foglaló csoport a településen. Amennyiben van, akkor érdemesebb - a csoport tulajdonossal egyeztetve - az önkormányzatnak, egyes munkatársaknak inkább csatlakozni egy meglévő csoporthoz.


Mire lehet építeni a csoportban történő kommunikációt? A legfontosabb, hogy ne csak annyit tegyen az önkormányzat, hogy megosztja a saját tájékoztatásait. A csoportokban lényegesen könnyebb és gyorsabb az interaktív kommunikáció. Sokszor előfordul, hogy egy lakos hulladékszállítással kapcsolatos részletről vagy egy beruházásról érdeklődik. A félinformációk terjedése helyett az önkormányzat kijelölt munkavállalói megválaszolhatják a saját munkakörükbe tartozó kérdéseket. Így viszonylag gyors és pontos információáramlás alakulhat ki, ami már rövid távon csökkenteni fogja a telefonos, email-es és személyes ügyfélforgalmat. Az önkormányzatnak lehetősége van eseménymeghívókat közzétenni, lakossági véleményt kikérni egy-egy döntés előkészítés kapcsán.


Fontos megemlíteni, hogy a facebook csoportok bejegyzéseit a facebook algoritmusa mindig kiemelten kezeli - azaz előfordulhat, hogy egy fontos bejelentés (pl. csőtörés miatti vízhiány) az önkormányzat facebook oldalán kevesebb emberhez jut el, mint a csoportokban. Egyszóval sürgős információk esetében érdemesebb a csoportok használata.